Horgászvíz üzemeltetői tanfolyam a Kaposvári Egyetemen
  admin admin Dátum -  09-03-2017 17:44 09-03-2017 17:44 1557  megnyitás 1557 megnyitás
printer

A horgászvizek üzemeltetése komplex feladat. Szükség van hozzá kellő mennyiségű elméleti tudásra és gyakorlati tapasztalatra. A stabilan fejlődő halállomány megteremtéséhez nélkülözhetetlen a vízi élőhely alapos ismerete, a megfelelő halbiológiai tudás és a tervszerű gazdálkodás. A horgászvíz kezelőjének továbbá ismernie kell a kapcsolódó jogszabályokat, és nem árt, ha jártas a turizmus, a marketing és a műszaki ismeretek területén is. Ezeket az ismereteket ma a horgászvizet üzemeltetők leggyakrabban menet közben sajátítják el a ”learn by doing” elv mentén, nem ritkán kisebb-nagyobb hibák elkövetésével nyernek kellő tapasztalatot. A hibák elkövetésének elébe mehetünk, ha ezeket az ismereteket nem csak autodidakta módon, hanem tanfolyam keretein belül is elsajátíthatóvá tesszük. Az agrár felsőoktatási intézmények halas kutató csoportjainak szakmai tudására alapozva, kiegészítve a felügyelő szerv (kormányhivatal) által fontosnak tartott jogszabályi ismeretek átadásával megalapozható a horgászvizek kezeléséhez szükséges elméleti tudás. Azért, hogy ne csak a száraz elméletről szóljon egy-egy tanfolyam, a horgászvizet kezelő gyakorló szakemberek bevonásával lehet a kurzust még hasznosabbá és érdekesebbé tenni.


Az üzemeltető feladata a horgászatra csábító környezet kialakítása és a gazdag horgászzsákmány lehetőségének biztosítása.

A fent említett célokat szem előtt tartva a Kaposvári Egyetem Aqakultúra és Halgazdálkodási Tanszéke, a Kaposvári Sporthorgász egyesülettel karöltve az elmúlt évben felmérte az igényeket a Dél-Dunántúli Régióban. Ennek eredményeként idén januárban, négy megyéből 19 jelentkezővel elindult az első kaposvári horgászvíz üzemeltető 80 órás felnőttképzési tanfolyam.

A képzésében résztvevők a tanfolyam során elsajátították a horgásztavak és más horgászvizek létesítésével, üzemeltetésével kapcsolatos legfontosabb elméleti és gyakorlati alapokat. Megismerhették a vízminőséget befolyásoló tényezőket, a fontosabb horgászható és védett halfajok biológiáját, az esetlegesen fellépő halbetegségeket és gyógykezelésüket, valamint kitekintést kaphattak a természetvédelem, a horgászturizmus, multifunkcionális tógazdálkodás belföldi és külföldi példáira is. A képzéshez kapcsolódóan a hallgatók jelentős része társadalmi halőri vizsgát is tett.
A tanfolyam keretében a Tanszék oktatóin túl külsős szakemberek (Házi Szabolcs- Somogy Megyei Kormányhivatal, Kozári Miklós- MOHOSZ, Nagy Gábor és Tulipán Tibor- Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, valamint Dr. Molnár Marcell- Magyar Madártani Egyesület) osztották meg ismereteiket a hallgatósággal.

 


Február 25-én vehették át Horgászvíz üzemeltető végzettségüket igazoló tanúsítványukat a hallgatók.

Az első sikeres tanfolyamnak tervek szerint lesz folytatása, jövőre hasonló képzés elindítását tervezik a Kaposvári Egyetemen a téli - horgászat szempontjából többnyire inaktív periódusban. A hallgatók részéről felmerült a képzés specializálódott folytatásának igénye is, melyhez kapcsolódóan igény szerint 1-2 napos tematikus szakmai műhely formájában kerülhet sor.

Dr. Kucska Balázs, Kaposvári Egyetem Aquakultúra és Halgazdálkodási Intézeti Tanszék, email: kucska.balazs@ke.hu

Balogh Tibor Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége tudósítója, a tanfolyam hallgatója, email: balatonihoszov@gmail.com