Horgászbarát település 2019! Szavazás!!!
  KataBHSZ KataBHSZ Dátum -  18-09-2019 09:02 18-09-2019 09:02 1312  megnyitás 1312 megnyitás  0 hozzászólás 0 hozzászólás
printer
Horgászbarát település 2019! Szavazás!!!HORGÁSZBARÁT TELEPÜLÉS, BALATON 2019


2019. Szeptember 17. 16:50:32
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége, valamint a Horgász Egyesületek Somogy megyei Szövetsége támogatásával idén először került kiírásra a Horgászbarát település című pályázat a Balaton-parti települések számára.

A pályázat során vizsgáltunk minden olyan települést, amelynek közvetlen vízparti területe van. Közülük szakmai szempontok alapján választottunk ki négy települést. Ezen szempontok között szerepelt a horgászható partszakaszok hossza és időbeli használhatósága; az önkormányzat és a helyi horgászegyesület kapcsolata; az önkormányzati tulajdonú, de a horgászturizmus rendelkezésére bocsátott javak (pl. stég, csónakkikötő, sólyahely, egyéb ingatlan, stb.), valamint a horgászversenyekkel és egyéb horgászrendezvényekkel való együttműködés, területek biztosítása.

A kiválasztott négy település közül a horgászok szavazással választhatják ki a nyertes települést. Szavazni 2019.09.18. és 2019.09.25. között lehetséges ezen a linken. A felhívást megosztottuk a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. facebook oldalán is, kérjük a horgásztársakat, hogy terjesszék! A szavazók között 1 db éves balatoni területi horgászjegyet sorsolunk ki. A nyertes kizárólag olyan személy lehet, aki a 2019. évre érvényes állami horgászjegyet tud felmutatni a nyeremény kihirdetésekor. Ezzel szeretnénk ösztönözni, hogy elsősorban balatoni horgászok szavazzanak.A Pályázat nyertese anyagi támogatást kap, melyet a horgászturizmus támogatására lehet felhasználni. A támogatás összege 1.100.000 Ft, az összeget a nevezett három támogató szervezet ajánlotta fel.

Emellett a nyertes település a legnagyobb forgalmú útjának két belépési oldalán HORGÁSZBARÁT TELEPÜLÉS, BALATON 2019. tábla elhelyezésére szerez lehetőséget.Alább bemutatjuk a kiválasztott településeket és indokoljuk döntésünket:Balatonakali:

Az önkormányzat kezelésében lévő partszakasz 100%-a horgászható (ahol nincs növényborítás), igaz, a strand területe csak strandszezonon kívül. De ebben az időszakban egyedülálló lehetőség kínálkozik: jelképes összegért bérelhető 4 horgászhely az önkormányzat által fenntartott horgászstégen, amelyet a strandról lehet megközelíteni. A horgászok rendelkezésére áll az önkormányzat tulajdonában lévő területen egy 50 férőhelyes felszerelt csónakkikötő, valamint sólyahely, mindez díjmentesen. Rendszeres anyagi és eszköz támogatásban részesül a helyi horgász egyesület (a közös rendezvényeken pl. sörpadokat, sátort, kisbuszt kapnak).

Az önkormányzat rendszeresen támogatja a helyi egyesület által szervezett évi két gyermek horgásztábort. (A „Hali-hó” 1 hetes bentlakásos tábor, a „Kis hohó” a 10 év alatti korosztály részére szerevezett hazajárós tábor.)

A hajókikötő és a strand közötti parti sétány mentén néhány éve az önkormányzat Társaságunkkal együttműködve alakította ki a Balatonakali Halösvényt, amely 420 méter hosszan, információs táblákon elhelyezett képek, ismertetők és versikék segítségével mutatja be a Balaton halait.

Érdekesség, hogy Balatonakaliban a polgármester és az alpolgármester is horgászegyesületi tag.

Fontos megemlíteni még a helyi horgász egyesület által szervezett és az önkormányzat által támogatott „Halas családi nap” című rendezvényt, amelyen a horgászok az általuk fogott halakból különféle ételeket készítenek, majd azokat a résztvevőkkel kóstoltatják.Fonyód:

A déli parton Siófok után Fonyód rendelkezik a leghosszabb horgászható partszakasszal, ám utóbbi település halfogási lehetőségei az egész tavat figyelembe véve is kiemelkedőek. A partok többsége csak strandszezonon kívül horgászható, ám a közelmúltban az úgy nevezett „hegy alatti parton” egy közel 800 méter hosszú felújított parti sétányt adott át az önkormányzat, ami teljes hosszában egész éven át horgászható. Ez a horgászhely bővülés egyedülállónak nevezhető a Balatonnál. Nemcsak a fonyódi strandokon, de a településen a Balatonba ömlő Keleti-Bozót-csatornán is kiemelkedő fogási esélyekkel ülhetnek partra az ide érkező horgászvendégek.

A csatorna torkolatánál elterülő negyedhektáros önkormányzati területet 50 évre kapta használatba a helyi horgászegyesület, ahol tanyájuk felépítésében is segítséget kaptak. A polgármester jó kapcsolatot ápol az egyesülettel, rendszeresen részt vesz annak taggyűlésein.

A két nagy bojlis horgászversenyt támogatja a település, szívesen látják a csapatokat, akik jellemzően jó eredményt érnek el a halban gazdag fonyódi vizeken.Révfülöp:

A középső és nyugati medence horgászhelyekben szűkös északi partján Révfülöp üde színfoltnak nevezhető. Itt találhatók a leghosszabb, egész éven át horgászható partszakaszok és itt is elmondható, hogy az önkormányzat által kezelt partszakaszok mindegyike horgászható. (Lásd: http://adatbazis.balatonihal.hu/)

A városvezetés és a helyi horgász egyesület a jövőben jelentős horgászturisztikai fejlesztéseket tervez a város partszakaszain. Folyamatban van több foglalható bojlis horgászhely kialakítása is.

Az önkormányzat anyagi támogatás mellett eszközökkel (sörpadok, kisbusz, rendezvénysátor, ugráló vár, szabadtéri színpad, szociális helységek, stb.) is díjmentesen segíti a helyi horgász szervezetek rendezvényeit. A gyermekhorgász programok (Révfülöpi Gyermek és Ifjúsági Horgász Viadal, Gyermeknap) esetében a fentieken túl ingyenes étkezést is kapnak a horgászpalánták.

A település mindkét bojlis horgászversenyt támogatja, a hamarosan induló VII. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny központi helyszíne lesz.Vonyarcvashegy:

A település által kezelt partszakaszok 100%-ban horgászhatóak, a strand csak szezonon kívül, de az attól nyugatra elterülő partszakasz egész éven át. Az önkormányzat és a helyi horgász egyesület viszonya kiemelkedően jó, kölcsönösen támogatják egymás rendezvényeit: 40 halász emléknap, Ponty így jó fesztivál, Csónakkal a Balatonon (gyermek és ifjúsági horgászverseny). A horgász egyesület részére a csónakkikötő átalakításához 1,5 millió Ft támogatást adott az önkormányzat, emellett nagy segítséget nyújtott az engedélyeztetési eljárásban. Az ingatlan területét, ahol a horgász egyesület klubháza („Pecalak”) áll, az önkormányzat biztosította.

Vonyarcvashegyről is elmondható, hogy támogatja mindkét bojlis horgászversenyt és szeretettel várja az ide érkező horgász turistákat.
A pályázat támogatói:
Nagy Gábor
Link
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték